SAJTÓKÖZLEMÉNY - Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál Lesenceistvándon

 

Lesenceistvánd 2021-ben csatlakozott a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz.

A településünkön a LESENCEVIDÉK kulturális együttműködés keretében 2022 nyarán számos rendhagyó, magas művészeti értéket képviselő program valósult meg a "Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál" programsorozat révén. A programsorozat a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

A programsorozatot egy 5 napos Lesenceistvándi "Formabontó" alkotótáborral indítottuk 2022. júniusában.

Kortársakká válunk felhívással helyi felnőtt és gyermekalkotók formabontó együttműködése a digitális művészetben digitális programokkal és eszközökkel, mely álló és mozgóképalkotásban csúcsosodott ki. Résztvevők: 11 környékbeli általános iskola felső tagozatos és középiskolás diák

Közreműködők: Gábor Éva Mária képzőművész, Paczona Márta képzőművész

Majd júliusban WOOLCANO- Ahol a szál kitör! címmel 6 napos Alternatív Textil Workshop várta a textilművesség irány érdeklődőket korhatál nélkül.

Az interaktív foglalkozás hozzásegítette a résztvevőket a (kézi tűzésű szőnyegkészítési technika=) handtufting technika elsajátításához, mely "(...)nem csak egy közösséget építő, hosszú távú alkotási folyamat ígéretét hordozza magában, hanem a képzőművészet és a design területén formabontó, s egyben iránymutató trendeket is felmutathat" (Paczona Márta). Programunkkal a készségfejlesztés és a művészet iránti fogékonyság fokozása volt a cél.

Szakmai vezetők: Paczona Márta képző-és textilművész, Sebők Alexandra képzőművész

Képző- és iparművészeti tárlatok, színházi- és táncelőadások, zenei események, irodalmi programok, térinstallációk köztereken - számos művészeti ág képviseltette magát a több hetes Lesencevidéki Kortárs Művészeti Fesztivál és Kiállításon július közepétől Lesenceistvándon a művelődési házban és annak zeneudvarán, ahol az alábbi programok várták az érdeklődőket:

 • 2022. július 20. Libikóka Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi estje
 • 2022. július 21. Újrahasznosító workshop a művészet erejével Családi kézműves foglalkozás 15 fő
 • 2022. július 22. Gajdos Erika Tímea Barangolj a Balaton-felvidéken! Színek, fények élmények Balaton -felvidék regénysorozat könyvbemutatója
 • 2022. július 23. Alkoss velünk! Rendhagyó rajzóra, képzőművészeti foglalkozás Salgó Judittal
 • 2022. július 23. Az erdő hangja Dóra Attila klarinét-Baráth Bálint -zongora
 • 2022. július 24. Időgép - zenei utazás reneszánsztól napjainkig
 • Közreműködött: Király Emőke Mária - zongora Király Lajos - fuvola és a gyerekek
 • 2022. július 24. Quartet Escualo - Piazzola tangója Közreműködött: Ács Péter (nagybőgő), Deli Zsolt (harmonika), Póta György (hegedű, brácsa) és Mayer Albert (gitár)
 • 2022. július 25. Újrahasznosító workshop a művészet erejével Családi kézműves foglalkozás
 • 2022. július 26. Szeged Trió Classic Közreműködött: Varga Laura fuvolaművész ,Vizsolyi Lívia fagottművész, Klebniczki György zongoraművész
 • 2022. július 27. Csalafintaságok a csalitosban az Óperenciás Bábszínház előadásában
 • 2022. július 28. Újrahasznosító workshop a művészet erejével Családi kézműves foglalkozás
 • 2022. július 29. Hajnalpír duett, Fifika a Magyar Mozdulatművészeti Társulat előadásában Koreográfia-rendezte: Pálosi István
 • 2022. július 29. Hagyományaink a jelenben a Batsányi Táncegyüttes előadása
 • 2022. július 30. Barangolás a filmzene világában.
 • Közreműködött: Király Emőke Mária - zongora Király Lajos - fuvola, továbbá Király Emőke, Király Alex, Király Erik és Király Anna
 • 2022. augusztus 5. 19 óra Babos Trió
 • 2022. augusztus 19. 19 óra A Művészet a partra jön kiállítás megnyitó

A rendezvényeken a településen élők, vidéki érdeklődők vettek részt. Minden korosztály képviseltette magát, kisgyermekes családok fiatalok és idősebbek egyaránt. A létszám változó volt 25-30 főtől a 80-100 főig.

A település életben első alkalom volt, hogy ilyen jellegű programsorozatot megvalósíthatott. A téma, ami a kortárs művészetet illeti, kíváncsivá tette a helyieket, mivel a mindennapokban csak a médián keresztül vagy nagyobb városokban van lehetőségük a kortárs művészettel megismerkedni. A zene a tánc a kiállítása művészeti workshopok olyan program kavalkádot hoztak létre, ami felkeltette az itt élők érdeklődését és vonzotta az ide látogatókat. Délutánonként, esténként megtelt a zeneudvar és érdeklődéssel várták az előadásokat. A rendezvények után csoportos beszélgetések alakultak ki megvitatva a látottakat. A kortárs zenei élmény megosztó volt a nézők közt, volt, ami kevésbé volt érthető a közönség számára. A táncos, énekes műsorok fogadtatása nagyobb népszerűségnek örvendett. Az itt élőkre és a programokon résztvevőkre nagy hatással volt a rendezvénysorozat, a nyári estéknek színfoltja lett a fesztivál. rendszeresen voltak a helyieken kívül vidéki és más településről érkező látogatók.

A "Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál" című projekt megvalósításához a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program 12.405.000 Ft támogatással járult hozzá.
Pályázati azonosító: OC-MUV/3-2021/520376

www.lesencevidek.hu

TÁMOGATÓINK:

Pannon Interaktív